Składniki: • 2 szklanki mąki • 1 kostka masła • 1/3 szklanki cukru • 3 żółtka • cukier waniliowy lukier: • 3 białka • 25 dag cukru pudru • powidło śliwkowe do przekładania Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy ciasto na placek grubości 3…
Tag: przepisy kulinarne
Desery
Pianka Rozkoszy
by trunksql • • 4 komentarze
Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego • 2 galaretki (np. czerwone) • 2 galaretki (np. zielone) Sposób przyrządzenia: Mleko podzielić na połowę i dobrze schłodzić musi być bardzo zimne. Galaretki obie czerwone rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Galaretki zielone rozpuścić jak czerwone. Mleko zacząć ubijać, gdy (galaretka zaczyna…
Sałatki
Sałatka ziemniaczana (obiadowa)
by halinka • • 0 Comments
Składniki : 6-7 ziemniaków, 2 średnie cebule pokroić w drobną kostkę, 1/2 szkl.przegotowanej wody, 2 łyżki octu, sól,pieprz, czysty tłuszcz pozostały ze smażenia kotletów czy mięska. Sposób przyrządzenia: Ugotować osolone ziemniaki tak aby można je było gorące szybko pokroić w grubą kostkę.Dodać do nich cebulę i wodę wymieszaną z octem.Do smaku doprawić solą i pieprzem.Polać obficie…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
by awalasz • • 2 komentarze
Składniki: torebka ryżu ugotowanego puszka kukurydzy puszka tuńczyka mały słoiczek majonezu przyprawy Sposób przyrządzenia: Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Sałatka jest szybka i prosta w przygotowaniu i szybko znika ze stołu.Polecam!
Sola i Flądra
Flądra pod pierzynką
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 flądry (po 30 dag każda), 10 dag chudego wędzonego boczku, 7 dag masła, 7 dag tartej bułki, skórka starta z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sposób przygotowania: Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę…