Składniki:16,5 dkg cukru2,5 szklanki czerwonego winabazyliatruskawki Sposób przyrządzenia:W rondlu doprowadzić do wrzenia wino, dodać cukier, powoli gotować przez 5 minut, przecedzić przez gęste sito, schłodzić. Umyte i osuszone truskawki oczyścić z zielonych dodatków pokroić na połówki, mniejsze możemy użyć w całości, umieścić w szklanym pucharku, dodać listki bazylii i zalać syropem winnym. Podawać schłodzone.
Tag: przepisy kulinarne
Galaretki
Truskawki z galaretką śmietankową
by Maria • • 0 Comments
Składniki:25 dkg dorodnych truskawek4 dkg cukru1 dkg żelatynypomarańcza1,6 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:Truskawki umyć, osuszyć, usunąć zielone dodatki, drobno posiekać. W rondlu podgrzać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, dodać cukier, otartą z połowy pomarańczy skórkę, posiekane truskawki. Gotować powoli aż masa zgęstnieje. Żelatynę zalać odrobiną wody, a gdy spęcznieje dodać ½ szklanki śmietany, podgrzewać w…
Desery
Koktail mleczny ze świeżymi owocami
by Reneti • • 0 Comments
Składniki: miękkie owoce sezonowe, 20 dag (truskawki, maliny, porzeczki, jagody) 800 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego 2 łyżki miodu naturalnego Sposób przyrządzenia: Składniki zmiksować, tak jednak by pozostały kawałeczki owoców. Schłodzić 2 godziny w lodówce. Uwagi: Koktajl jest doskonałą alternatywą dla słodyczy, świetnie nadaje się dla dzieci, które nie chcą pić mleka. Jest pyszny i zdrowy.…
Desery
Owoce liczi karmelizowane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki:12 owoców liczi świeżych lub konserwowanych1.2 szklanki cukry½ szklanki wodykilka łyżek dżemu pomarańczowego Sposób przyrządzenia:Owoce liczi obrać, przekroić na połowę, usunąć pestki. Jest to raczej trudne więc polecam owoce z puszki. W rondlu o grubym dnie lekko zrumienić cukier, dodać wodę, powoli gotować mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści, dodać owoce, gotować aż karmel zgęstnieje,…
Desery
Banany w rumie z bitą śmietaną
by Kinga • • 0 Comments
Składniki:6 bananów2 łyżki rumu½ szklanki cukru2 łyżki dobrego masła1, 5 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:W rondlu rozgrzać masło, dodać cukier i rum, mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Banany obrać pokroić na kawałki, dodać do rondla i mieszając delikatnie podgrzewać 1 minutę. Śmietanę ubić na pianę. Na talerzyki deserowe wyłożyć ozdobnie śmietanę, a na środku…