
Składniki:
- 1 l bulionu
- 2 szkl. żuru
- ½ szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- jajko ugotowane na twardo

Składniki: 1 l wody 2 suche bulki 4 trójkąty serka topionego 1 kostka rosołowa ulubione świeże zioła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić di wrzenia, wówczas wrzucić do niej pokrojone w kostkę bułki. Wrzucić jeszcze kostkę rosołową oraz topione serki. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksować i…
Składniki: 10 dkg suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz do smaku 1 szklanka śmietany 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, namoczyć gorącą, ale nie gotującą się wodą na około 3-4 godziny. Ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodać…
Składniki: 1 kg filetów z pangi, tilapii lub karpia 1 szklanka śmietany 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por biała część 1 kostka rosołowa 4 łyżki masła 2 łyżki mąki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz do smaku garść rodzynek Sposób przyrządzenia: Filety ryby oprószyć solą i odstawić w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, umyć i…
Składniki: 1 duży seler korzeniowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 4 dkg masła 2 dkg mąki ½ szklanki zielonego groszku z puszki natka pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gotować w 2 litrach wody pod przykryciem ,aż warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa odcedzić…