Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na zupę

Barszcz małopolski I

Składniki: • 2 l wywaru z kości i warzyw • 20 dag wołowiny bez kości • 40 dag buraków • 150 ml śmietany • 20 dag białej kapusty • 2 dag suszonych grzybów • 2 dag mąki • 5 dag fasoli perłowej • 4 dag ketchupu • liść laurowy • ziele angielskie • sól, pieprz…

Barszcz królewski

Składniki: • 50 dag buraków ćwikłowych • litr rosołu z mięsa wołowego • 2,5 dag grzybów suszonych • 10 dag skórki chleba razowego • 2 żółtka • 8 dag rodzynek • ząbek czosnku • ziele angielskie • liść laurowy • pieprz, sól • lubczyk • tymianek • sok z cytryny Sposób przyrządzenia: W części rosołu…

Rosół specjalnie dla chorych

Dla bardzo ciężko chorych i osłabionych, gotuje się bardzo esencjonalny rosół w następujący sposób: kilo polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej) oczyścić starannie z łoju, obmyć w wodzie, pokrajać w kostkę i wraz z włoszczyzną w talarki pokrajaną (bez cebuli) włożyć do dużego słoja, zalać zimną wodą tyle, aby tylko mięso przykryło i zawiązać jak na kompoty pęcherzem. Niech tak postoi przez noc na chłodnym miejscu, aby woda wszystkie soki z mięsa wyciągnęła. Rano wstawić słoik do garnka z sianem zalać zimną wodą do pełna i gotować przez 3 godziny. Gdy przestygnie wyjąć słoik, otworzyć, zlać rosół przez sitko, posolić, a gdy się ustoi; podać choremu zagrzany razem z makaronem. Można wrzucić kilka plasterków ugotowanej marchewki.