Składniki: • 1 kg ziemniaków; • 1 l maślanki; • łyżka masła; • łyżka mąki żytniej; • 10 dkg boczku; • cebula; • listek laurowy; • sól. Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować je w litrze wody, dodać przyprawy. Maślankę zmieszać z łyżką mąki dodać do wywaru, na patelni usmażyć na łyżce masła boczek…
Tag: przepis na zupę
Zupy
Zupa Bahusa ziemniaczana z porami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag włoszczyzny, 40 dag porów, 25 dag kiełbasy np. śląskiej, 80 dag ziemniaków, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 min. Porę bardzo dokładnie oczyścić,…
Zupy
Zupa krem z marchewek
by Bahus • • 0 Comments
Zupy
Sposób kwaszenia barszczu z buraków
by marek • • 0 Comments
Sześć większych lub 10 mniejszych buraków ćwikłowych oskrobać i opłukać, pokrajać w drobne kawałki, a włożywszy w drewniane lub gliniane naczynie, zalać przegotowaną letnią wodą. Na wierzch dać kawałek żytniego kwaśnego chleba i postawić w ciepłem miejscu nad kuchnią. Po czterech dniach powinien być barszcz kwaśny do użycia. Jeśli się na wierzchu utworzy pieśń należy…
Zupy
Zupa z Florencji
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 15 dag pieczarek, 1,5 l rosołu (może być z kostki) 2 dag kaparów (opcjonalnie), 25 dag ugotowanego domowego makaronu, 150 ml śmietany, 10 dag startego żółtego sera, natka pietruszki, 1 łyżka masła, sól, pieprz i majeranek do smaku. Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Zalać rosołem, dodać kapary. Gotować…

