Składniki: • 25 dag powideł • kawałek cynamonu • 2 łyżki cukru • anyż • mąka • 0,25 l śmietany Sposób przyrządzenia: Powidła zalać 1 l wody, dodać kawałek cynamonu i 2 łyżki cukru zmieszanego z odrobiną anyżu. Gdy powidła rozgotują się, doprawić śmietaną z odrobiną mąki. Lejąc zupę do wazy należy przecedzić ją przez…
Tag: przepis na zupę
Zupy
Parzybroda
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • średniej wielkości główka kapusty • 15 dag boczku (podgardla lub słoniny) • 2 łyżki pasty pomidorowej • sól, pieprz • szczypta cukru • 1 cebula • 0,5 kg ziemniaków • łyżka tluszczu • łyżka mąki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, zagotować, dodać kapusty pokrojonej w dość duże kawałki –…
Zupy
Zupa cytrynowa
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag kości • 25 dag ryżu • 1 l śmietany • 1,5 cytryny • 2 jaja Sposób przyrządzenia: Ugotować rosół z kości cielęcych lub wołowych. Ryż odparzyć, a następnie ugotować tak, aby się rozkleił zupełnie. Rozbić go dobrą śmietaną. Na 4 osoby wziąć sok z jednej cytryny dużej, rozprowadzić rosołem i podgrzać…
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa z pomidorami
by Kama • • 1 Comment
Zupy
Polewka z maślanki
by Kama • • 2 komentarze
Składniki: • szklanka maślanki • 2 łyżki mąki • 3 szklanki wody • sól • pół szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Rozmieszać starannie śmietanę, maślankę i mąkę, czyli zrobić tzw. zaklepkę, wlać na wrzącą wodę i gotować.Podawać z odsmażonymi na słoninie lub na boczku ziemniakami.

