
Składniki:
• 10 jabłek
• szklanka wina białego
• 25 – 35 dag cukru
• 0,5 l śmietany
• 3 żółtka
• przyprawy

Składniki: • 0,5 l kwaśnej śmietany • 0,25 l słodkiej śmietany • 3 żółtka • 20 dag cukru • 1 kg poziomek • pół butelki lekkiego wina Sposób przyrządzenia: Śmietanę i żółtka wymieszać w kamiennym garnku, dosypać cukier i ubijać, aż się zrobi piana. Podgrzać garnek z zawartością, pilnując, by żółtka się nie zwarzyły. Poziomki…
Składniki: • 1,5 l mleka • 0,25 laski wanilii • 10 dag rodzynek • 6 dag słodkich migdałów • 3 jaja • 10 – 15 dag cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść łyżką, na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie (po…
Składniki: • 20 dag migdałów słodkich • 10 dag migdałów gorzkich • 20 dag cukru Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, następnie obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, po czym uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby nie puściły olejku. Wlać w tę masę około litra gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetkę. Miazgę jeszcze…