Składniki: 2 kg ziemniaków 30 dkg boczku wędzonego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, osolić i popieprzyć do smaku. Połowę boczku pokroić w paski ,resztę w drobną kostkę. Boczek drobno pokrojony podsmażyć na patelni i wylać go na blachę. Potem wylać na blachę ciasto ziemniaczane. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec w…
Tag: przepis na dania półmięsne
Półmięsne
Krokiety z mięsem i grzybami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: jedna porcja naleśników tylko zamiast wody dodać jasne piwo 25 dag. gotowanego mięsa 25 dag. pieczarek 1 cebula sól pieprz olej Sposób przyrządzenia: Naleśniki usmażyć. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi oczkami, poddusić na oleju, połączyć ze zmielonym mięsem i przyprawić do smaku. Farszem posmarować naleśniki, dowolnie złożyć, podawać z surówkami…
Półmięsne
Faszerowana papryka Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Półmięsne
Brukselka z kiełbaskami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. brukselki sól, pieprz 1/2 pęczka szczypiorku 4 kiełbaski 3 łyżki octu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego majeranku Sposób przyrządzenia: Brukselkę ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Zahartować i osączyć. Podzielić na ćwiartki. Szczypiorek pokroić w krążki. Kiełbaski pokroić wzdłuż w 0,5 cm. kawałki. Ocet wymieszać z oliwą,…
Półmięsne
Greckie gołąbki dolmades
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 15 dag. świeżych, młodych liści winogron 30 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 cebule oliwa z oliwek 2 jajka 10 dag. ryżu długoziarnistego natka pietruszki listki świeżej mięty 2 cytryny sól, pieprz . Sposób wykonania: Liście sparzyć wrzątkiem . Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa razem z ryżem, jajkami i posiekaną drobno…