Składniki: filet z kurczaka 4 cykorie 3 jajka 1 żółtko 2 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filet umyć, obgotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Majonez: ugotować 3 jajka, na twardo, wystudzić, obrać. Żółtka zmiksować z surowym żółtkiem, wlewając stopniowo olej,…
Tag: przekąski
Listy
Sałatka z zielonym groszkiem i mortadelą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 słoik konserwowych ogórków ½ kg mortadeli 8 jajek 2 średnie cebule majonez Dresing: 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu 1 ½ łyżeczki mielonej ostrej chili 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka ostrej musztardy 4 łyżki łagodnego keczupu Sposób przyrządzenia: Mortadelę pokroić w słupki. Groszek osączyć na sicie, cebulę…
Listy
Sałatka z zielonych winogron Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki zielonych winogron 2 duże ugotowane buraki 1 duże kwaśne jabłko ½ szklanki mrożonych wiśni 10 dkg orzechów włoskich ½ słoika majonezu sól, pieprz do smaku szczypta tymianku i estragonu Sposób przyrządzenia: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami. Wiśnie przelać…
Listy
Sałatka z fasolki w pomidorowym winegrecie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka fasolki konserwowej 1 puszka kukurydzy ½ puszki pomidorów bez skórki 3-4 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 gałązki natki koperku 2 łyżki octu winnego ½ łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zmiksować, pomidory, obrany czosnek, pietruszkę, koperek, cukier i…
Listy
Sałatka z owoców morza Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg owoców morza/ mieszanka/ ½ szklanki czarnych oliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 sałata lodowa sól, pieprz do smaku szczypta majeranku ½ cytryny Sposób przyrządzenia: Owoce morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i skropić cytryną, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić.…