Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Śledzie w sosie jogurtowo koperkowym

Składniki: 50 dkg filetów z solonych sledzi ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu 3 kiszone ogórki – opcjonalnie 1 pęczek koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy…

Rolmopsy w zalewie pachnącej pomarańczą

Składniki: 6 dużych filetów z solonych śledzi Zalewa: 2 szklanki 3% octu z jabłek 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka brązowego cukru skórka z 1 pomarańczy oczyszczoną dokładnie z białej włókniny 1 cebula ¼ szklanki białego wina Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia…

Filety śledziowe w sosie curry

Składniki: 50 dkg filetów solonych śledzi ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonego curry 1.3 pokrojonej w plastry cebuli 5 dkg kwaśnych jabłek 5 dkg selera biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym…

Aromatyczne marynowane śledzie

Składniki: 50 dkg solonych filetów śledziowych 2 marchewki 3 gałązki koperku 1 cebula Marynata: 1,5 szklanki wody ½ szklanki octu 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka ziaren pieprzu 1 łyżeczka żółtej gorczycy ½ łyżeczki nasion kolendry 1 liść laurowy sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie…

Avocado z miodem i orzechami

Składniki: 2 avocado 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki posiekanych, ulubionych orzechów Sposób przyrządzenia: Avocado przekroić na połowę, usunąć pestki, z miąższu używając specjalnej łyżeczki lub łyżeczki do herbaty wykroić kuleczki. Tak przygotowane kuleczki skropić sokiem z cytryny, polać miodem, delikatnie wymieszać, posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem lekko schłodzić.