Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegryzki

Naleśniki z mięsnym farszem

 
 Składniki

 

  • 450 g mięsa mielonego
  • jedna czerwona papryka
  • ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • ok 2 plastry ananasa z puszki
  • cebula średnia
  • olej do smażenia
  • pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
  • troszkę czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • chilli
  • oregano
  • słodka papryka

     

    Naleśniki:
    W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy

  • gazowana woda mineralna
  • mąka zwykła
  • jajko
  • odrobina soli

     

    Na wierzch beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok 1.5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty ser do posypania
  • mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka

 

Miseczki z kiełbasy z jajem

Składniki: 8 plastrów szerokiej kiełbasy 8 jaj 2 łyżki oleju 8 liści sałaty szczypiorek sól Sposób wykonania: Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym oleju tak aby brzegi kiełbasy zaczęły się podwijać tworząc miseczki. Następnie do każdej miseczki wbić po 1 jajku. Oprószyć całość solą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć miseczki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do…

Pyszna żurawina

Składniki: 25 dag. żurawin 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy sól Przygotowanie: Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru, wrzucić żurawinę i dusić ok. 10 minut. Przestudzić i wymieszać z musztardą. Przyprawić solą. By otrzymać jednolity sos żurawiny można przetrzeć przez sito. Sos podawać do pieczonych mies., drobiu a także do wędlin. Przepis…

Pasta z parówek

Składniki: 5 parówek 4 ugotowane na twardo jajka pół opakowania serka topionego 2 łyżeczki musztardy szczypiorek Przygotowanie: Parówki i jajka pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę i dokładnie wymieszać. Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena  

Weka ziołowo-czosnkowa

Składniki: 1 krojona bułka weka kostka masła 2 ząbki czosnku sos koperkowo-ziołowy w proszku 2 łyżeczki posiekanego koperku Przygotowanie: Masło utrzeć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos koperkowo-ziołowy w proszku i koperek. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Kromki bułki posmarować masą i przykleić je do siebie tak , by powstał bochenek. Owinąć w folię…