Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegryzki

Bawarskie szpecle

Ciasto: 1/2 kg. mąki 200 ml. mleka 250 ml. wody 1/4 łyżeczki soli 5 łyżek oleju Przygotowanie: Z podanych składników wymieszać mikserem jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W 5 litrowym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Maszynkę do szpecli ustawić na garnku, wlewać ciasto do pojemnika i poruszać nim , aby…

Bawarskie knedle z bułek

Składniki: 12 czerstwych bułek łyżeczka soli 1/2 l. letniego mleka natka pietruszki 5 jajek Przygotowanie: Bułkę rozdrobnić na kawałeczki. Natkę drobno posiekać. Do bułek wlać mleko, dodać sól i natkę. Wbić jajka i wyrobić masę. Z masy uformować kuliste knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć knedle i gotować ok. 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową,…

Tosty hawajskie

Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plasterków szynki 6 plasterków żółtego sera 6 plasterków ananasa z puszki 6 plasterków kiwi 6 plasterków banana masło oregano Przygotowanie: Pieczywo cienko posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku szynki, sera żółtego, ananasa, kiwi i banana. Tosty posypać oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 5 minut, aż…

Ruska zakąska do słoika

Składniki: 1 kg. marchewki 1 kg. pomidorów 1 kg. białej kapusty 1 kg. cebuli 1/2 litra oleju 3/4 szklanki cukru 7 czerwonych papryk sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, z kapusty wyciąć głąb. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory, kapustę, cebulę i paprykę drobno pokroić. Składniki dokładnie…

Szkockie placuszki

Składniki: 2 szklanki ciepłej wody łyżka miodu 8 dag. drożdży 3 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smarowania blachy Przygotowanie: Drożdże wymieszać z miodem i wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać mąkę owsianą i sól. Wymieszać, wsypać mąkę pszenną i wyrobić ciasto.…