Składniki:
- 100 g wydrylowanych wiśni
- 100 g poziomek
- 1 ½ szkl. jogurtu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Składniki: 3 szkl. śmietanki kremówki 6 łyżek cukru 4 krople olejku cytrynowego skórka starta z ¾ cytryny 1 ½ szkl. poziomek Sposób wykonania: Ubić śmietankę na sztywno, po czym dodać olejek cytrynowy, skórkę oraz cukier. Całość wymieszać i dodać jeszcze owoce. Masę przełożyć do formy i zamrozić.
Składniki: 1 kg wiśni 1 kg poziomek 2 kg miodu 1 l wody kromka chleba 100 g drożdży Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym rozetrzeć je z truskawkami z dodatkiem miodu, wówczas wlać jeszcze wodę i dodać kromkę chleba namoczoną w piwnych drożdżach. Wymieszać i odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do…
Składniki: 1 kg poziomek 3 szkl. wódki 4 szkl. cukru 1 szkl. wody 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób wykonania: Poziomki wsypać do butelek i zalać je wódką. Odstawić na 10 dni. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem z dodatkiem soku z cytryny. Ponownie przelać do butelek i odstawić.
Składniki: 400 g poziomek 3 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody odrobina spirytusu Sposób wykonania: Poziomki zasypać je 1 szklanką cukru i skropić spirytusem po czym wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z wody i cukru przyrządzić syrop do którego włożyć owoce. Całość wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. W trakcie zdejmować…