Składniki:
- 1 op. galaretki poziomkowej
- 1 szkl. białego deserowego wina
- łyżka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 szkl. poziomek
- 6 łyżek słodkiej śmietanki
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 6 gałek lodów
Składniki: 1 szkl. odsączonych z zalewy wiśni 2 banany 1 szkl. poziomek gruszki z kompotu 2 pomarańcze 3 owoce kiwi syrop z odsączonych wiśni sok z kompotu z gruszek zmiażdżony goździki 2 łyżki płynnego miodu kieliszek koniaku Sposób wykonania: Obrane banany i kiwi pokroić w plasterki, pomarańcze podzielić na cząstki, a gruszki na mniejsze kawałki.…
Składniki: 3 kulki lodów waniliowych kieliszek likieru poziomkowego 1 szkl. poziomek bita śmietana kilka białych winogron listki melisy Sposób wykonania: Lody ułożyć w pucharkach i polać je likierem. Przykryć cienką warstwa bitej śmietany u ułożyć poziomki. Całość przykryć grubą warstwą bitej śmietany, posypać poziomkami i kawałkami winogron. Dekorować listkami melisy.