Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody z galaretką i poziomkami

Składniki:

 

  • 1 op. galaretki poziomkowej
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 szkl. poziomek
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 6 gałek lodów

 

 

Sposób wykonania:
Wino, cukier, sok z cytryny oraz 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia i rozpuścić galaretkę.
Wylać ją na płaski talerz i odstawić do zastygnięcia.
W między czasie połowę malin przełożyć do pucharków, polać je śmietanką ubitą z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Następnie rozłożyć gałki lodów i ponownie rozłożyć maliny. Deser można lączyć z wieloma innymi owocami wedlug upodobań.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *