Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z makaronu

Bliny razowe

Składniki: 2 szkl. mąki razowej 2 szkl. mleka 3 łyżki rozpuszczonego masła 30 g drożdży 3-4 jajka Sposób wykonania: Drożdże wymieszać w ½ szkl. ciepłego mleka po czym dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło, cukier oraz sól po czym dodać żółtka oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić…

Bliny gryczane

Składniki: 4 szkl. mąki gryczanej 40 g drożdży 1 szkl. rozpuszczonego masła łyżka soli łyżka cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: 1 szkl. mąki wymieszać z 1 szkl. wody po czym dodać 3 szkl. wrzątku, ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło oraz rozpuszczone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym dodać sól, cukier…

Łazanki z szynką

Składniki: 400 g łazanek 200 g szynki 80 g masła 200 ml śmietany 3 żółtka tarta bułka sól pieprz Sposób wykonania: Łazanki ugotować w 5 litrach osolonej wody. W między czasie szynkę pokroić w kostkę i wymieszać razem z odcedzonymi łazankami oraz masłem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego…

Łazanki z twarogiem

Składniki; 400 g łazanek 250 g twarogu 125 ml śmietany 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Łazanki ugotować w 5 litrach osolonej wody. W między czasie ser zetrzeć przez sito po czym połączyć go ze śmietaną z łyżką masła oraz żółtkami. Następnie przełożyć masę serową dodać do odcedzonych łazanek i delikatnie przemieszać. Przełożyć do…

Łazanki z makiem

Składniki: 400 g łazanek 200 g maku 1 łyżka masła 250 g cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki ½ laski wanilii Sposób wykonania: Mak kilkakrotnie wypłukany zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zemleć trzykrotnie. W między czasie w 5 litrach osolonej wody ugotować łazanki po czym je odcedzić. Następnie…