Składniki:
- 40 dag. truskawek
- 20 dag. porzeczek lub malin
- 1/2 litra pitnego jogurtu naturalnego
- cukier
- łyżka dżemu z czarnej porzeczki
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki: 1 kg dorodnych malin 0,5 kg cukru 3 szklanki soku z czerwonej porzeczki Sposób przyrządzenia: Maliny przebrać, lekko przepłukać na sicie. Sok doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie r4ozpuści. W sterylnych słojach ułożyć maliny, zalać wrzącym syropem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pyszne zimą!
Składniki: • 20 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone) • 3 łyżki utartego chrzanu • jabłko • cukier • sól Wykonanie: Przebrane porzeczki umyć i zmiksować z małą ilością przegotowanej wody. Dodać chrzan i utarte jabłko, wymieszać, doprawić solą i cukrem. Podawać do wędlin, drobiu lub kanapek.
Składniki: 35 dag poziomek, 10 dag czarnej porzeczki, 3 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki śmietany, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Owoce przebrać, opłukać i przetrzeć przez sito. Roztrzepać w naczyniu jogurt, po łączyć ze śmietaną i ciągle ubijając dodawać stopniowo przetarte owoce. Dosłodzić do smaku. Podawać z grzankami.
Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 3 dag cukru, szczypta soli, 1 jajko, 100 ml mleka, 3 dag masła, tłuszcz do wysmarowania formy. nadzienie i polewa: 40 dag czerwonych porzeczek, 8 dag masła, szczypta soli, 5 dag cukru, 2 jajka, 125 ml gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać,…