Składniki: • 25 dag czarnych porzeczek • 25 dag czerwonych porzeczek • 25 dag agrestu • 25 dag malin • 25 dag truskawek • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić, przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorące przetrzeć przez sito. Przecier osłodzić do smaku. Rozlać do słoi i pasteryzować 15-20 minut. Przepis…
Tag: porzeczki
Ciasta
Strudel wiedeński.
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 250 g makie 3 łyżki oleju sól, cukier mąka do podsypania Nadzienie: 700 g porzeczek 500 g gruszek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 200 g biszkoptów 2 łyżki cukru 1 łyżka stopionego masła 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, po szczypcie soli i…
Dziczyzna
Kuropatwy z porzeczkami
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 duże kuropatwy, łyżka masła, 3 plastry wędzonego boczku, szklanka czerwonego wina, łyżka maki, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, łyżka cukru, kawałek cynamonu, 2 zgniecione ziarna jałowca, 2 goździki, kawałek wyszorowanej skorki cytr. kilka gron porzeczek do ozdoby, 4 duże grzanki z bulki paryskiej, sól, pieprz, cukier. Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć sola, pieprzem i…