Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy 2 papryki 1 ogórek 1 mały majonez 2 łyżki stołowe śmietany 1czosnek szczypta chili bazylia oregano Sposób wykonania: Warzywa kroimy w kostkę dodajemy puszkę kukurydzy. Sos do sałatki- W słoiku robimy sos dodajemy jeden cały majonez 2 łyżki śmietany , bazylie oregano chili do smaku i wciskamy 4 ząbki…
Tag: por
Listy
Por zapiekany w sosie orzechowo serowym
by Paweł Kwasiborski • • 0 Comments
Składniki: 6 białych części pora 20 dkg tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 10 dkg obranych orzechów włoskich sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia Pory umyć, oczyścić, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, obsączyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać ser, mieszając gotować aż ser się rozpuści. Orzechy drobno posiekać, dodać do mleka z serem, sos przyprawić…
Listy
Por w sosie orzechowym
by Paulina Ryńska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora kilka zielonych liści pora 1b szklanka łuskanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 1 papryczka chili 4 łyżki soku z granatów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, wypłukać. Zalać wrzątkiem i gotować, białe części 30 minut, liście 10 minut. Wyłożyć na durszlak, obsączyć. Białe części przekroić…
Listy
Pory marynowane
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora Marynata: 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 liść laurowy sól, pieprz, tymianek, kolendra – do smaku Sposób przyrządzania: Pory dokładnie wypłukać, oczyścić, zalać wrzątkiem na 5 minut. Po lekkim schłodzeniu ostrym nożem pokroić pora na kawałki o długości 3 cm. Składniki marynaty wymieszać w…
Listy
Risotto ze szpinakiem Mai
by Maja Lizoń • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula nać z 1 selera 1 por 3 łyżki masła 250 g ugotowanego szpinaku 450 g ryżu 1, 25 l rosołu wołowego gałka muszkatołowa 4 łyżki startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Nać selera, cebulę oraz pora posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło. Gdy się obsmażą dodać ryż i trzymać na ogniu…