Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomidorki

Krewetki z patelni po śródziemnomorsku

Składniki: 20 odwłoków średnich krewetek 5 dkg pokruszonego sera Feta kilka listków bazylii 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka białego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, wypłukać na sicie, obsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, i po chwili odwłoki krewetek, szybko obsmażyć, dodać…

Szaszłyk po chłopsku z udek kurczaka grillowany

Składniki: górna część udek kurczaka boczek w plastrach cebula pomidory koktajlowe sos sojowy sok z cytryny pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki usuwając kość. Przygotować marynatę, 2 części sosu sojowego wymieszać z jedną częścią soku z cytryny i pieprzem, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa ułożyć w misce, zalać marynatą, marynować…

Rozduszone pomidorki i oliwki „Bruscetta”.

Sens potrawy:
Pomidory wciągają sól, a oliwki są konserwowane w soli. Pomidory wyciągną sól z oliwek i pozbawią je dymnego smaku. Oliwki i pomidory będą przez to smaczniejsze. Użyj listków bazyli ile możesz i nawet sporą garść aruguli do tego, jeśli masz. Pycha.
PS. Jeśli coś z tego zostanie, użyj do gorącego spaghetti.
 

Składniki:

• 2 pełne garście koktajlowych pomidorków (te malutkie i tu ważne te a nie inne, chodzi o ten smak)
• 1 duża garść czarnych oliwek
• 4-5 łyżek oliwy extra virgin
• 1 łyżka suchego oregano
• troszkę ziołowego octu
• sucha ostra papryczka chilli
• pełna garść świeżej bazylii
• morska sól i świeżo mielony czarny pieprz
• pół chleba „ciabata” (włoski chleb lub bagietka) lub wiejski chleb pokrojony w grube kromki
• pół ząbka czosnku
• 4 boccacini (4 kulki świeżej mozarelli z zalewy)
• płatki parmezanu