Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcze

Bischof

Skład: 2 pomarańcze 1 cytryna kawałek cynamonu 2 goździki 100 g cukru 200 ml wody 800 ml wina reńskiego Sposób przyrządzenia: Do wazy włożyć startą skórkę i sok wyciśnięty z owoców oraz cynamonu i goździki. Zalać syropem z cukru i wody, odstawić na 1 godzinę. Przecedzić, zamrozić i połączyć z winem. 

Pmarańczowy kurczak

Skład: piersi kurczaka 2 pomarańcze sos sojowy biały pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso o obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Z umytych w gorącej wodzie pomarańczy obieramy skórę (bez białej błony) i kroimy w bardzo drobne paseczki, wyciskamy sok. Do obrumienionego mięsa wlewamy sok z pomarańczy, pokrojoną skórkę pomarańczową, sos…

Kolorowy coctail

Skład:pomarańcz 2 łyżki siekanego szczypiorku 4-5 łyżek soku cytrynowego 2-3 łyżki żelatyny 3/4 litra  soku pomidorowego sól czosnkowa i selerowa pieprz, cukier maggi natka do ozdoby Sposób wykonania:Rozpuszczaną żelatynę połączyć z sokiem pomidorowym doprawionym solą czosnkowąi selerowa, pieprzem, cukrem i maggi. Przelać do płaskiego naczynia dozastygnięcia, wstawić na 2 godz. do lodówki (nie mrozić!). Obrana…

Sałatka drobiowa z owocami

Skład: 200 g. pieczonego lub gotowanego drobiu (kurczak, indyk, kaczka) pomarańcz banan 100 g. jogurtu drobno siekana natka sól, pieprz   Sposób wykonania: Mięso drobiu pokroić w kostkę, obrana pomarańcze podzielić na cząstki, te na pół odrzucając pestki, banana w plasterki. Składniki połączyć, dodać jogurt i natkę, doprawić do smaku. Podawać po ochłodzeniu z gałązką…

Sałatka z papryki z cukinią

Skład: 4 żołte lub pomarańczowe papryki 1 cukinia 4 dojrzałe brzoskwinie lub morele 3 łyżki oliwy z oliwek 2 dymki Sól pieprz sok z połówki cytryny 1 peczek natki pietruszki drobniutko posiekanej  Sposób wykonania: Papryki umyć i pokroić na krążki. Cukinie blanszować we wrzątku około 5 minut, następnie pokroić na plasterki. Brzoskwinie pokroić w ósemki. Dymki…