Składniki: 1 czerstwa bułka 4 średnie cukinie mała cebula pęczek natki pietruszki 30 dag mielonego mięsa 1 jajko 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz ząbek czosnku mała puszka pomidorów łyżeczka suszonego oregano 10 dag startego sera ementaler olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Bułkę moczymy w…
Tag: półmięsne
Półmięsne
Roladki z bakłażana
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany sok z cytryny 1/2 kg. mielonej wołowiny 2 żółtka cebula 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku majeranek ostra papryczka sol pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić , aby zmiękły. Mięso wyrobić z żółtkami, przesmażoną na oleju cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i papryczką…
Półmięsne
Kartoflak po mieszczańsku
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 -2 kg ziemniaków 4 jajka Pasek żeberek wieprzowych (niecały kg) 5 dużych ząbków czosnku 2 średnie cebule olej Vegeta Zioła prowansalskie Pieprz Przyprawa do żeberek Sposób przyrządzenia: Żeberka pokroić na pojedyncze sztuki, przyprawić przyprawą do żeberek „Kamis”, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i wymieszać z 3 stołowymi łyżkami oleju i 3 rozgniecionymi ząbkami…
Półmięsne
Gołąbki Mileny
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki:
- 1 miękka główka białej kapusty (ok. 1 kg)
- 2 woreczki białego ryżu (1 = ok. 120 g)
- ½ kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża puszka mielonki „Turystycznej””
- 2 dag. suszonych grzybów
- 1 jajko
- 1 duża marchew
- Vegeta
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- 5 szt. ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 4 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołowa
- Sos borowikowy
Półmięsne
Cudowny Jaś po szczecińsku
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: Pół kilograma fasoli „Piękny Jaś” 2 grube plastry wędzonego boczku 2 jajka Sałata lodowa 6 bułek 1 czerwona cebula 2 żółte cebule i 3 ząbki czosnku Kminek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól Oliwa z oliwek (odrobina do sałaty) Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na pół godziny, a następnie ugotować (tak, aby była miękka, ale nie…