Składniki:
- 4 steki z tuńczyka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- cząstki cytryny
- grecki sos czosnkowy
Składniki: 450 g okry 150 ml białego octu winnego 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 czosnek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki szczypta cukru sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Z okry odciąć końce po czym skropić ją octem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą…
Składniki: 450 g szalotek 3 łyżki oliwy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki czosnkowego octu winnego 3 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory sól pieprz posiekane zioła Sposób wykonania; Obrane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, smażyć około 3 minut. Po tym czasie dodać miód i…
Składniki: ½ bulwy kopru włoskiego 1 łyżka owoców jałowca 2 łyżki oliwy starta skórka i sok z 1 pomarańczy 4 kotlety wieprzowe sałata chlebek pita Sposób wykonania: Koper włoski posiekać, owoce jałowca utłuc po czym dodać do nich oliwę oraz skórkę pomarańczową. Powstałą marynatę wylać na mięso, polać jeszcze sokiem z pomarańczy i wstawić do…
Składniki: 4 pomarańcze 1 czerwona cebula 16 greckich oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz liście sałaty posiekane zioła: natka pietruszki, mięta Sposób wykonania; Obrane pomarańcze pokroić na plasterki, usuwając pestki oraz białą błonkę. Następnie dodać do niej cebulę również pokrojoną na plastry oraz oliwki. Całość dokładnie…