Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: po chińsku

Ravioli z mięsem kraba

Składniki: 450 g mięsa z krabów ½ czerwonej papryki 125 g kapusty pekińskiej 25 g kiełków fasoli 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki 16 arkuszy ciasta wonton 1 jajko 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych Sposób wykonania: Do mięsa z krabów dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę, kiełki fasoli, sos…

Słodko-kwaśne krewetki

 

Składniki:

 

  • 16 krewetek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej
  • 4 białka
  • 4 łyżki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 zielona papryka
  • ½ łyżeczki sosu chili
  • 300 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Tosty sezamowo krewetkowe

Składniki: 225 g ugotowanych krewetek 1 cebula dymka ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 białko 3 cienkie kromki pszennego chleba 4 łyżki ziarna sezamowego olej szczypiorek Sposób wykonania: Krewetki razem z dymką zmiksować na gładką masę po czym dodać sos sojowy, sól, mąkę oraz białko. Całość dokładnie wymieszać.…