Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: płatki migdałowe

Jogurtowy napój z płatkami migdałowymi

Składniki: 300 ml kubka naturalnego jogurtu 1 łyżeczka cukru 1 ¼ kubka wody 2 łyżki przecieru z jagód 1 łyżeczka płatków migdałowych Sposób wykonania: Jogurt ubić trzepaczką aby stał się uszyty, wówczas dodać cukier. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo wodę oraz przecier owocowy. Ubijać jeszcze 2 minuty i przelać do szklanek. Przed podaniem posypać płatkami…

Sos czekoladowo-kokosowy

Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szkl mleka łyżka cukru łyżeczka masła ½ szkl. wiórków kokosowych Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić ja do rondelka. Wlać mleko i dodać masło oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos. Na sam koniec dodać wiórki…

Sos bakaliowy do ryb

Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego wina 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić ją winem i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i gotować powstały sos około  minut…

Szczupak gotowany w warzywach

Składniki: 1 szczupak włoszczyzna 2 cebule 2 listki laurowe 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sok i skorka z 1 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego wina 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem…

Morele zapiekane z płatkami migdałowymi

Składniki: 8 moreli 1 szkl. konfitury z róży 5 surowych białek ¾ szkl cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych masło do formy Sposób wykonania: Morele sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, po czym przekroić na pół i usunąć pestki. W miejsce po pestkach włożyć po łyżeczce konfitury. Przełożyć morele do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie…