Składniki: 1 krążek ciasta francuskiego 4 banany 5 dag masła 5 dag brązowego cukru ½ szkl. mleka kakaowego 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić w plasterki, które obrumienić na maśle. W między czasie ciastem wylepić formę i nakłuć go kilkakrotnie widelcem. Następnie jajko roztrzepać z dodatkiem mleka, cukru oraz wiórkami…
Tag: placki
Ciasta
Ciasto z jabłkami odwracane
by Paytrycja Szczypińska • • 0 Comments
Składniki: 25 dag ciasta francuskiego 2 kg jabłek 10 dag masła 20 dag cukru Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plasterki , które ułożyć w formie posypanej cukrem. Następnie polać je masłem i posypać cukrem. Przykryć je rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 30 minut. Po upieczeniu odwrócić aby…
Kremy do ciast
Krem bakaliowy do ciast
by Roma Bobowska • • 0 Comments
Biszkopty
Torcik biszkoptowy bakaliowy
by Beata Suliga • • 0 Comments
Składniki; 2 gotowe blaty biszkoptowe Krem: 2 szkl. mleka 3 płaskie łyżki maki 200 g masła 4 żółtka ¼ szkl. cukru 1/3 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 200 g bakalii Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtka razem z cukrem roztrzepać i dodać do…
Ciasta
Pascha bakaliowa
by Mieczysława Zarychta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg tłustego twarogu ½ szkl. śmietanki 10 dag masła 6 żółtek 2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 30 dag mieszanych bakalii Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem ubić do białości. Następnie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo twaróg, masę jajeczna, śmietanę oraz aromat. Na koniec dodać namoczone i…