Składniki: 600 ml jasnego piwa 3 goździki 3 łyżki cukru 3 żółtka ½ laski wanilii kawałek cynamonu 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania:Do piwa wrzucić wanilię, cynamon oraz goździki po czym podgrzać całość pod przykryciem.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem.Następnie piwo przecedzić i stopniowo cały czas ubijając trzepaczką wlewać do żółtek.Gdy powstanie piana…
Tag: piwo
Piwo
Grzane piwo
by Amelia Sobczak • • 0 Comments
Składniki: 800 ml jasnego piwa kawałek cynamonu 6-7 goździków 4 żółtka 8 łyżek cukru Sposób wykonania:Połowę piwa zagotować z dodatkiem goździków i cynamonu.W między czasie resztę piwa lekko podgrzać.Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć na puszystą pianę, wówczas postawić na malutkim ogniu i cały czas ubijać po czym nie przerywając mieszanka wlewać piwo z przyprawami.Na…
Wędliny
Biała kiełbasa w sosie piwnym
by Iga Szymczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l jasnego piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka karmelu sól pieprz Sposób wykonania: Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować. Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę. Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na…
Żeberka
Żeberka w piwie z kminkiem
by Henryk Gajewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żeberek 1 łyżka zmielonego kminku 2 łyżki oleju 200 ml jasnego piwa 150 ml rosołu 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 25 dag śmietany 18% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczone mięso natrzeć kminkiem oraz pieprzem po czym pokroić na kawałki…
Chłodniki
Chłodnik piwny z rodzynkami i cynamonem
by Grażyna Krajewska • • 0 Comments
Składniki: ½ l wody kawałek cynamonu 2-3 goździki 22 dag cukru 2 łyżki rodzynek 1 cytryna 1 l jasnego piwa 200 ml wina czerwonego 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania: Do wody wrzucić goździki, cynamon oraz cukier. Całość trzymać pod przykryciem na ogniu około 20 minut po czym zestawić z ognia i dodać rodzynki i…