Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 szklanka posiekanych listków pokrzywy
- 10 dkg masła
- ½ szklanki śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- cytryna
Składniki: 2 szklanki beszamelu 2 pęczki natki pietruszki 2 żółtka 1/2 szkl. wytrawnego białego wina sok z cytryny cukier sól pieprz biały Przygotowanie: Natkę myjemy, suszymy, drobno siekamy i wsypujemy do gorącego sosu. Ciągle mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Wlewamy wino i sok z cytryny, mieszamy i zestawiamy z ognia. Żółtka roztrzepujemy , rozprowadzamy małą…
Składniki: ½ główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 2 średnie pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 kwaśne jabłko bulion warzywny 2 średnie cebule 25 dkg kiełbasy śląskiej sól, cukier, pieprz do smaku 4 ziela angielskie liść laurowy olej Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać około 3 litrów wody dodać bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy, poszatkowaną…
Składniki: 1 rosołowa kostka 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por / biała część/ 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 6 suszonych grzybków 25 dkg wędzonego boczku 1 zupa ogonowa w proszku sól, pieprz, Vegeta do smaku Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i uprzednio namoczone grzyby. Zagotować. Warzywa…
Składniki: 4 gałązki natki pietruszki 50 g szynki 200 g masła pieprz Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu. Powstała pianę zdjąć łyżką a dodać listki natki i całość poddusić. Następnie dodać zebraną wcześniej pianę z masła i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojoną szynkę i doprawić do smaku pieprzem.