Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Witaminowa zupa z pokrzywy-Iwony

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka posiekanych listków pokrzywy
  • 10 dkg masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna

Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, gotować około 10 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać. Pokrojoną umytą pokrzywę poddusić na maśle, przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasić sokiem z cytryny, pod koniec dodać  śmietanę i pokrojone drobniutko jajko. Podawać z grzankami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *