Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pietruszka

Zupa z brukselki Dagi

Składniki: • 10 dag warzyw • 20 dag brukselki • zielona pietruszka • kilka ziemniaków • cebula • 0,5 pomidora • 2 łyżki masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, oczyścić, sparzyć i pokrajać w makaroniki. Włożyć do rondla, dodać jedną pokrajaną w cienkie piórka cebulę i łyżkę masła. Posolić i gotować kilka minut,…

Pikantna czerwona zupa rybna

Składniki: • świeży karp – 1,5 kg • 4 średniej wielkości płocie • łyżka oliwy z oliwek • 2 marchewki • 2 pietruszki • średni seler korzeniowy • 3 cebule • 4 ziarenka ziela angielskiego • liść laurowy • 2 łyżeczki wegety • mała puszka koncentratu pomidorowego • łyżka łagodnej pasty z czerwonej papryki •…

Pieczeń cielęca marynowana

Składniki: • 2 kg cielęciny z udźca bez kości, • 2 szklanki mleka, • 3 cebule, • 3 marchewki, • 2 pietruszki, • por, • 1/2 selera, • sól; Wykonanie: Szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru; Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem…

Krem z porów z szynką*

*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Pory Masło Wywar z kury Pietruszka (korzeń) Ziemniaki Śmietana 36% Gałka muszkatołowa Szynka Pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Oczyszczone pory podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru z kury. Gotujemy z dodatkiem pietruszki (korzeń) i ziemniaków. Całość miksujemy z dodatkiem śmietany (36%), gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Przed podaniem dodajemy szynkę pokrojoną…

Zupa z młodych ziemniaków.

Składniki: • 12 ziemniaków  • 1 marczewka • 1 pietruszka • 3 cebule • 100 g słoniny  • natka pietruszki • sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Przed końcem gotowania dołożyć pietruszkę oraz drobno pokrojoną i przesmażoną cebulę, jak też kawałki solonej słoniny. Przepis został nadany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki…