Składniki: 75 dkg wołowiny 1 porcja włoszczyzny kawałek kapusty włoskiej 1 cebula 1 dkg suszonych grzybów białko z jednego jajka 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego sól natka posiekanej zielonej pietruszki 2 litry wody Sposób przyrządzenia: Mięso gotować na wolnym ogniu, dodać włoszczyznę i grzybki, gdy mięso będzie miękkie osolić. Gotować rosół około…
Tag: pierwsze
Listy
Zupa z grysikiem i świeżymi ziołami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dkg masła 1,5 dkg grysiku pszennego 1 cebula kawałek selera 1 mała marchewka 1 mały por/ biała część / 1 łyżka posiekanych świeżych ziół majeranek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Stopić masło, podsmażyć drobno pokrojoną marchewkę, seler, por i cebulkę. Posypać grysikiem i zasmażyć na złocisty kolor, zalać…
Listy
Kolorowa zupa ryżowa z warzywami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki ryżu 2 cebulki 15 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 szklanki bulionu warzywnego 12 dkg mrożonego groszku 2 marchewki 2 łyżki oleju 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki tartej bułki ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ryż gotować około 15 minut. Marchewkę i pieczarki…
Listy
Zupa na maślance z wędzonym boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr maślanki około 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki żytniej 25 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody, posolić. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w kostkę i włożyć do gorącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować…