Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczywo

Chrupkie kanapki z serdelkami

Składniki: 4 kromki pieczywa pszennego 2 serdelki masło 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub plastry pomidora 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Koncentrat pomidorowy wymieszać z żółtym serem. Serdelki obrać z osłonek, przekroić na połowę. Pieczywo lekko opiec na maśle. Na każdej kromce pieczywa ułożyć połówkę serdelka, ozdobnie posmarować pastą pomidorowo – serową, lub obłożyć…

Chrupkie kanapki z łososiem i avocado

Składniki: 4 kromki razowego pieczywa 4 plastry wędzonego łososia ½ avocado 2 łyżki masła tarty żółty ser sok z cytryny pieprz lub koperek Sposób przyrządzenia: Avocado pokroić na 8 plastrów, skropić sokiem z cytryny. Łososia skropić sokiem z cytryny posypać drobno posiekanym koperkiem lub pieprzem, zwinąć w rulonik. Na patelni rozgrzać masło, opiec na nim…

Meksykański chleb kukurydziany

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 5 łyżeczek proszek do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
  • sól do smaku

Bułka francuska (weka) a la pizza z grilla

Składniki: 1 bułka francuska 4 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 8 plastrów  łososia wędzonego 8 plastrów sera mozzarella 8 plasterków bakłażana grillowanego oliwa z oliwek sól , pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażan pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekł, grillować przez kilka minut. Czosnek zmiażdżyć w prasce, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Bułkę francuską przekroić wzdłuż…

Zawijane pieczywo lavash

Składniki: • oliwa z pestek winogron w sprayu • 900 g polędwiczek z kurczaka • 8 porcji pieczywa lavash • 315 g majonezu • 1 mała sałata, porwana na cząstki • 1/2 pęczka poszatkowanej dymki • 4 pokrojone w plasterki pomidory • 1 opakowanie hummusu • 2 łyżki soku z cytryny • sól i pieprz…