Składniki: 75 dkg obranego pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 4 łyżeczki oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki bulionu 3 łyżki masła 4 łyżeczki tartego chrzanu ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki ½ posiekanego ząbka czosnku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Grubsze kawałki pasternaka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pasternak, sól i…
Tag: pieczony
Listy
Łosoś grillowany w cytrynowej marynacie Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Zapiekane w sosie cebulowo morelowym mięso z sarny lub jelenia
by Paulina Dybich • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka ¼ szklanki wody 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego ½ szklanki pikantnego keczupu 1 torebka zupy cebulowej w proszku 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet,…
Listy
Fenkuł pieczony z oliwą i octem balsamicznym
by Kamila Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Bulwy fenkułu dokładnie oczyścić, pokroić każdą wzdłuż na 4 lub 8 części, skropić oliwą i octem balsamicznym. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać i smarować resztą octu wymieszanego z oliwą.…
Listy
Stek wołowy na grilla
by Teresa Kurach • • 0 Comments
Składniki:
-
- 4 steki wołowe bez kości
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 25 dkg pieczarek
- 3 ziemniaki
- 10 dkg małych marchewek/ mogą być mrożonki/
- sól, pieprz do smaku