Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczony

Pieczony pasternak

Składniki: 75 dkg obranego pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 4 łyżeczki oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki bulionu 3 łyżki masła 4 łyżeczki tartego chrzanu ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki ½ posiekanego ząbka czosnku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Grubsze kawałki pasternaka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pasternak, sól i…

Zapiekane w sosie cebulowo morelowym mięso z sarny lub jelenia

Składniki: 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka ¼ szklanki wody 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego ½ szklanki pikantnego keczupu 1 torebka zupy cebulowej w proszku 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet,…

Fenkuł pieczony z oliwą i octem balsamicznym

Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Bulwy fenkułu dokładnie oczyścić, pokroić każdą wzdłuż na 4 lub 8 części, skropić oliwą i octem balsamicznym. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać i smarować resztą octu wymieszanego z oliwą.…