Składniki: 1 kg zamrożonych ramion ośmiornicy ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarny pieprz 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 4 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: W moździerzu utrzeć sól, pieprz, paprykę i czosnek z 2 łyżkami oleju. Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice,…
Tag: pieczone
Listy
Ośmiornica z grilla marynowana w winie i occie balsamicznym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sprawionych młodych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili 4 łyżki keczupu posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic…
Listy
Sos czosnkowy do dań z grilla Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: duży naturalny jogurt 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki majonezu łyżka przyprawy maggi ½ szklanki posiekanego zielonego koperku łyżeczka soli ziołowej pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W szklanej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. Doskonale smakuje z grillowanym mięsem, paluszkami i chipsami.