Składniki: 1 okrągły serek Brie 2 łyżki malin 1 łyżka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Serek brie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć lekko rozgniecione maliny i płatki migdałowe. Piec przez około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Podawać z bagietką lub krakersami.
Tag: pieczone
Listy
Winno ziołowa marynata do mięs z grilla
by Kasia Stec • • 0 Comments
Składniki:
- 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
- 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
- 2 łyżki utartej szalotki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Listy
Pikantna marynata do mięs z grilla z sosem sojowym i octem balsamicznym
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki płatków chili 1 zgnieciony w prasce ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
Listy
Marynata do mięs z grilla o smaku limonki i zielonej cebulki
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 1 łyżeczka otartej z limonki skórki 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć.…
Listy
Kalarepa pieczona z czosnkiem
by Kacper Antoszewski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg młodej kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 2 posiekane ząbki czosnku ocet ryżowy do smaku sól Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w kostkę kalarepę przyprawić solą, dodać oliwę i czosnek, wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieścić kalarepę z dodatkami i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.…