Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczone

Winno ziołowa marynata do mięs z grilla

Składniki:

  • 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
  • 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
  • 2 łyżki utartej szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Pikantna marynata do mięs z grilla z sosem sojowym i octem balsamicznym

Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki płatków chili 1 zgnieciony w prasce ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Marynata do mięs z grilla o smaku limonki i zielonej cebulki

Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 1 łyżeczka otartej z limonki skórki 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć.…

Kalarepa pieczona z czosnkiem

Składniki: 1,5 kg młodej kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 2 posiekane ząbki czosnku ocet ryżowy do smaku sól Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w kostkę kalarepę przyprawić solą, dodać oliwę i czosnek, wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieścić kalarepę z dodatkami i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.…