Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczone

Żeberka w sosie śmietanowym z oregano Iwony

Składniki: 1 kg żeberek kakao, sól po 1 łyżeczce 2 łyżki  miodu 1 łyżka  mąki 2 łyżko śmietany 30 % ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki oregano Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć, piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200Stopni C przez 20 minut. Miód, szklankę ciepłej wody, mąkę, kakao, sól i…

Pieczone śliwki z cynamonem i skórką z cytryny

Składniki: 10 dużych dojrzałych węgierek 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojem do góry, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i tartą skórką cytrynową. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku…

Śliwki pieczone w cukrze

Składniki: 15 dużych jędrnych śliwek 15 dkg cukru szczypta cynamonu 2 białka Sposób przyrządzenia: Do białek dodać szczyptę soli, mikserem ubić na sztywną pianę. Umyte i osuszone śliwki moczyć w białku, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Śliwki ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do…

Pieczone nektarynki lub brzoskwinie z bitą śmietaną

Składniki: 2 nektarynki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła bita śmietana Sposób przyrządzenia: Nektarynki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę. Nektarynki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową skórką do góry, posmarować roztopionym masłem, oprószyć brązowym cukrem.  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż cukier się rozpuści…

Ryba z ogniska

Składniki: Świeżo złowione ryby cebula w plastrach cytryna w plastrach olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, pozostawić głowę z której usunąć oczy i łuki skrzelowe. Sprawioną rybę dokładnie wypłukać i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Odpowiednio duże kawałki foli aluminiowej posmarować olejem, ułożyć na niej rybę, obłożyć kilkoma plastrami cebuli i jednym plastrem cytryny,…