Składniki: młoda gęś 5 kwaśnych jabłek 2 cebule garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę młodej gęsi oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć, obrać ze skóry, 3 pokroić w ósemki posypać lekko majerankiem. Wymieszać z rodzynkami, nafaszerować gęś. Otwór zaszyć białą bawełnianą nicią. Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2…
Tag: pieczona
Gęś
Gęś klasycznie
by tomaszg.kraków • • 0 Comments
Dziadek mawiał, że gąska ma 4,5 kg poniżej same kości… powyżej sam tłuszcz… kupujmy gęsi w przedziale 4,5-5,0 kg !!! Przepis: 1.dzielimy na 4 części 2.grzbiecik i podroby sobie darujemy i robimy na nich krupnik polski-przepis zupy 3.natrzeć solą, pieprzem, majerankiem-obficie 4.lodówka – min. 4 godz. 5.ułożyć w gęsiarce ale jeszcze lepiej wychłodzić w tzw.…
Gęś
Młoda gęś pieczona z jabłkami
by Halina • • 0 Comments
Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi…
Cielęcina
Gicz (pręga) cielęca pieczona z kurkami.
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg giczy cielęcej, 80 g smalcu, ¼ kg grzybów kurek 30 g mąki, 1 szklanka śmietany, pęczek naci pietruszki, 1 łyżeczka kminku, sól, czarny pieprz zmielony do smaku. Sposób przyrządzenia: Gicz umyć, posolić, dusić w małej ilości wody pod przykryciem. Z półmiękkiej giczy obrać usunąć kości, włożyć do brytfanny lub naczynie żaroodpornego, obłożyć…