Składniki: 70 dkg pieczarek 3 cebule 1 łyżka masła majonez tarty żółty ser Naleśniki: 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru sól mąka pszenna Sposób przyrządzenia: Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać dodając taką ilość mąki aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę…
Tag: pieczarki
Listy
Zupa ziemniaczana zabielana
by Teresa Wieczorek • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pieczarek 30 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 litr wody lub bulionu mięsnego kwaśna śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać pieczarki, dsić mieszając aż odparuje wytworzony sos. W rondlu…
Listy
Cukinia duszona z pieczarkami, pomidorami
by Justyna Opioła • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg młodej cukinii 30 dkg pieczarek 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki oleju ½ szklanki bulionu grzybowego 1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, pokroić. W rondlu podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w pół plastry…
Listy
Cebula faszerowana tofu, szpinakiem i pieczarkami
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg tofu 20 dkg pieczarek 15 dkg rozdrobnionego szpinaku 15 dkg tartej bułki 2 łyżki oliwy cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, podobnie pokroić tofu. Dobrać odpowiednią ilość cebul. Cebulę obrać , ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać…
Listy
Świąteczna pieczeń zapiekana z pieczarkami
by Paweł Stanecki • • 0 Comments
Składniki: 2 kg surowego boczku 1 kg pieczarek 30 dkg żółtego sera Gouda 4 cebule 6 ząbków czosnku 8 ugotowanych na twardo jajek 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić,…