Składniki: garść orzechów ziemnych garść orzechów włoskich garść ziaren słonecznika ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka pikantnej pasty z limonek 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku garść zielonych oliwek ½ łyżeczki do kawy sambalu 2 łyżki sosu sojowego kilka listków bazylii Sposób wykonania: Orzechy oraz ziarna słonecznika podgrzać na suchej patelni aby lekko się…
Tag: pasty
Porady i Ciekawostki
Pasta kawiorowa na maśle
by Dominika Kloc • • 0 Comments
Listy
Pasta z awokado z czosnkiem
by Tadeusz Trzciński • • 0 Comments
Listy
Adżika kaukaski przysmak
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Adżika niepodzielnie króluje w kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…
Listy
Ogórkowo rzeżuchowca sałatka (pasta) do kanapek
by Olga Kmita • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki ogórka bez nasion pokrojonego w cieniutkie plasterki ½ szklanki posiekanej rzeżuchy ½ szklanki kiełków z lucerny ½ szklanki miękkiego masła sól Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 30 minut, po tym czasie dokładnie odcisnąć wydzielający się sok, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane ogórki wymieszać z pozostałymi składnikami. Używać do smarowania…