Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pasty

Pasta orzechowa z ziarnami słonecznika Julii

Składniki: garść orzechów ziemnych garść orzechów włoskich garść ziaren słonecznika ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka pikantnej pasty z limonek 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku garść zielonych oliwek ½ łyżeczki do kawy sambalu 2 łyżki sosu sojowego kilka listków bazylii Sposób wykonania: Orzechy oraz ziarna słonecznika podgrzać na suchej patelni aby lekko się…

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…

Ogórkowo rzeżuchowca sałatka (pasta) do kanapek

Składniki: ½ szklanki ogórka bez nasion pokrojonego w cieniutkie plasterki ½ szklanki posiekanej rzeżuchy ½ szklanki kiełków z lucerny ½ szklanki miękkiego masła sól Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 30 minut, po tym czasie dokładnie odcisnąć wydzielający się sok, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane ogórki wymieszać z pozostałymi składnikami. Używać do smarowania…