Składniki: 20 dkg paluszków krabowych 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 szklanka blanszowanych krojonych pieczarek majonez tarty żółty ser Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Paluszki krabowe pokroić w plastry. W żaroodpornych kokilkach na dnie ułożyć cebulę, na niej rozłożyć warstwę pokrojonych paluszków krabowych i warstwę pieczarek. Cebulę i pieczarki przyprawić.…
Tag: paluszki
Ziemniaki
Solone paluszki z ziemniaków
by Barbara Pieniak • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków 1 szkl. lekko roztopionego masła 3 szkl. maki 8 łyżek starej bryndzy 2 białka 2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki sody sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wówczas dodać do nich mąką, bryndzę, masło oraz sodę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Powstałe ciasto…
Ciastka
Paluszki kakaowe z cukrem
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 250 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao ½ łyżeczki aromatu waniliowego 120 g masła 100 g grubego cukru trzcinowego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody, aromat rumowy oraz kawałki masła. Całość dokładnie zagnieść po…
Ciastka
Paluszki z migdałami
by Wanda Stępniewska • • 0 Comments
Składniki: kostka masła 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 8 gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 1 ½ szkl. mąki masło jajko cukier puder zmielone migdały Sposób wykonania: Z maki, śmietany, masła oraz cukru zagnieść ciasto dodając posiekane migdały. Uformować z niego wałeczki, które posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozłożyć na blasze…
Ciastka
Paluszki orzechowe z czekoladą
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 250 g cukru 200 g orzechów włoskich 1000 g mlecznej czekolady jajko Sposób wykonania: Żółtko utrzeć z dodatkiem cukru do białości, wówczas dodać zmielone orzechy a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć i rozsmarować ciasto na stolnicy. Następnie polać go rozpuszczona czekoladą i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem…