Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoc

Rambutan  przygotowanie do spożycia

Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”.  Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo.    Układamy…

Chutney z mango

Składniki: 2 obrane, pokrojone w kostkę owoce mango ½ szklanki octu winnego brązowy cukier do smaku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 oczyszczone z pestek, drobno pokrojone papryczki chili 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika 1 łyżka nasion sezamu 1 łyżka prażonych, posiekanych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać cukier, ocet i pokrojone…

Aromatyczna salsa z mango

Składniki: 2 obrane, pokrojone w kostkę owoce mango 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1 obrana, pokrojona drobno papryczka chili 2 posiekane listki mięty sok z 1 limonki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki. Odstawić na 15 minut aby smak się „przegryzł”

Tarta z mango

Składniki: Ciasto: 250 g mąki tortowej 10 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce) Farsz: 1 obrany, pokrojony w półplastry owoc mango 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym kilka plastrów obranego ze skórki kiwi 1 łyżka rumu cukier puder – opcjonalnie Sposób przyrządzenia:…