Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoc

Mango

Przy wyborze podczas zakupów owoców mango powinniśmy się kierować kilkoma wskazówkami. Wybieramy owoce ciężkie, bez brunatnych plamek. Powinny przyjemnie pachnieć, a nagniatane palcem skórka i miąższ powinny być wyczuwalnie miękkie. Owoc mango zawiera dużą płaską pestkę dlatego dzieląc owoc wzdłuż na dwie części nie przecinamy go w osi lec nieco z boku.   Trzymając mocno…

Krewetki ze smoczym owocem i awokado

Składniki: 20 dkg odwłoków średnich krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka rozgniecionego w prasce czosnku 1 awokado ½ owocu smoka sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z sokiem cytryny i czosnkiem. Marynatą zalać krewetki, dokładnie wymieszać, odstawić na 60 minut do lodówki. Miąższ awokado i smoczy owoc pokroić w średnią kostkę, wymieszać z…

Smoczy owoc – przygotowanie do spożycia

Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża…