Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- ¾ kg cukru
Składniki: ½ kg truskawek 2 pomarańcze ½ kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki usuwając pestki. Truskawki umyć i przekroić na połówki i dodać je do pomarańczy. Natomiast skórkę z jednej pomarańczy cieniutki pokroić i wrzucić do owoców. Zasypać całość cukrem i smażyć na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste,…
Składniki: 1 kg wiśni ½ kg cukru 1 szkl wody ¼ l kirschu Sposób wykonania: Umyte wiśnie sparzyć wrzątkiem, oderwać ogonki i ponakłuwać wykałaczką po czym przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do szklanki gorącej wody wsypać cukier i gotować tak długo, aż powstanie gesty syrop, wówczas zalać nim owoce do ¾ wysokości. Gdy syrop…
Składniki: 1 kg owoców 1 szkl cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Ze szklanki wody i szklanki cukru przyrządzić syrop, wówczas dodać do niego brzoskwinie obrane ze skórki. Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym pozostawić brzoskwinie w syropie na całą noc. Następnego dnia brzoskwinie odcedzić i ułożyć w słoikach a syrop ponownie zagotować…