Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 szkl cukru ½ l sherry Sposób wykonania: Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na połówki. Usunąć z nich pestek i przełożyć do słoików. Każdą warstwę przesypać cukrem. Całość zalać sherry po czym delikatni potrząsnąć słoikiem aby brzoskwinie całe się nim okryły.
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Brzoskwinie zalane spirtytusem
by Kaja Jeż • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 szkl cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Oczyszczone brzoskwinie obrać ze skórki. Następnie do rondelka wsypać cukier i zalać go szklanką wody. Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Wówczas wrzucić do niego brzoskwinie i gotować kilka minut. Następnie odstawić je na całą noc. Następnego dnia…
Porady i Ciekawostki
Sałatka warzywno-owocowa z rodzynkami
by Olgierd Pokorski • • 0 Comments
Składniki: 1 seler 1 jabłko garść rodzynków garść orzechów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryn 1 mandarynka sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. W między czasie obranego selera przekroić na połówki i ugotować w osolonym wrzątku. Wówczas go odsączyć i pokroić…
Porady i Ciekawostki
Skórka z pomolo w cukrze
by Oskar Koziński • • 0 Comments
Składniki: 1 duże pomolo 1,25 szklanki cukru 1 szklanka wody = woda do obgotowania skórek Sposób wykonania: Owoc starannie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszyć. Ostrym nożem ściąć skórę z wierzchołku owocu. Boki ponacinać tak aby powstające paski skóry miały szerokość około 1,5 cm. Palcami delikatnie oderwać skórę od miąższu, nożem usunąć białą wewnętrzną włókninę.…
Porady i Ciekawostki
Faszerowane migdałami gruszki chińskie
by Anna Dopierała • • 0 Comments
Składniki: 2 duże gruszki chińskie karmel Farsz: 6 łyżek rozpuszczonego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych szczypta cynamonu Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej…