Składniki: 1 kg arbuzów 10 dag chrzanu 3 łodygi kopru z baldachami 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umyte arbuzy obrać i pokroić po czym przełożyć do garnka. Zalać litrem wody i gotować około 5 minut. Po tym czasie odcedzić arbuzy, zachowując wodę i ułożyć je w słoikach. Do każdego…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Pikantne pomarańcze w słoiku
by Damian Sowa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomarańczy kilka ziaren pieprzu kilka goździków kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka ziaren kardamonu 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru Sposób wykonania: Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić na plasterki razem ze skórką. Usunąć z nich pestki i wrzucić do rondla. Podlać odrobina wody i dusić na małym ogniu około…
Porady i Ciekawostki
Chutney ananasowo-jabłkowy
by Kinga Maj • • 0 Comments
Składniki: 1 ananas 2 jabłka 2 zielone gruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru garść rodzynków 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru 1 łyżeczka soli pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i odstawić na bok aby namokły. W między czasie obrać jabłka i gruszki, usunąć z nich gniada nasienne i pokroić na mniejsze…
Porady i Ciekawostki
Pieczone jabłka z konfiturą i orzechami
by Wanda Klimkiewicz • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Domowy kisiel z żurawiny
by Karolina Sałata • • 0 Comments
Składniki: ¼ żurawin 1 szkl cukru 1 l wody ½ szkl wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żurawiny zalać woda i trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Następnie całość dokładnie przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla. Ponownie podgrzać po czym…