Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren kardamonu
- 1 szkl octu winnego
- 1 szkl cukru
Sposób wykonania:
Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić na plasterki razem ze skórką.
Usunąć z nich pestki i wrzucić do rondla.
Podlać odrobina wody i dusić na małym ogniu około 30 minut.
W między czasie na suche patelni podgrzać cynamon, kolendrę i kardamon po czym utłuc je w moździerzu.
Przełożyć je do rondelka, dodać cukier oraz ocet winny i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać odsączone pomarańcze
I smażyć kolejne 30 minut, aż pomarańcze staną się szkliste.
Wówczas przełożyć je do wyparzonych słoików, dodając goździki, pieprz oraz korę cynamonu.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.