Składniki: 50 dag brukselki 2 kwaskowe jabłka łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szkl naturalnego jogurtu sok z cytryny sól cukier biały pieprz Sposób wykonania: Jogurt naturalny doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wówczas dodać do niego drobno pokrojoną brukselkę, wymieszać. Następnie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Konfitury malinowe Katarzyny
by Katarzyna Maj • • 0 Comments
Składniki: 1 kg malin ½ kg cukru Sposób wykonania: Maliny umyć po czym zasypać je szklanką cukru i odstawić na całą noc aby puściły sok. Następnego dnia, zlać sok i dodać do niego pozostały cukier. Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego maliny i smażyć na…
Porady i Ciekawostki
Gruszki, jabłka i śliwki marynowane
by Kornelia Rola • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców: śliwek, gruszek, jabłek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania; Gruszki oraz jabłka obrać ze skorki i pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wówczas od razu wrzucić je na wrzątkiem z dodatkiem połowy kwasku cytrynowego. Odstawić na…
Porady i Ciekawostki
Ananasówka
by Tadeusz Piaskowski • • 0 Comments
Składniki: ¼ ananasa ½ l spirytusu ½ szkl cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Ananasa obrać po czym owinąć go gazą i obwiązać sznurkiem. Następnie spirytus wlać do słoja i w słoju tym powiesić wcześniej przygotowany kawałek ananasa. Ananas nie może dotykać spirytusu. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie ugotować…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z owoców mango i arbuza
by Patryk Głuchowski • • 0 Comments
Składniki: 1 owoc mango ½ kg arbuza sok z jednej limonki 1 łyżka cukru 25 ml koniaku kilka listków bazylii Sposób wykonania: Owoce umyć pod bieżącą wodą po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie sok z limonki utrzeć razem z cukrem. Wówczas dodać jeszcze koniak, połączyć. Sosem skropić sałatkę. Udekorować listkami bazylii. Wstawić…