Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy

Sałatka z kapusty, orzechów i żurawin

Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich 1 łyżka żurawin natka pietruszki 2 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę odsączyć z kwasu i możną ją trochę poszatkować nożem. Następnie orzechy i natkę pietruszki posiekać i dodać do kapusty razem z żurawiną,. Całość dokładnie wymieszać, skropić olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem…

Ciasteczka z orzechami i śliwką

Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 15 dag zmielonych orzechów 10 dag śliwek kalifornijskich 10 dag brązowego cukru Sposób wykonania: Masło, mąkę, żółtka oraz cukier puder dokładnie ze sobą wyrobić na gładkie ciasto po czym dodać 2/3 orzechów uprażonych na suchej patelni. Dokładnie wymieszać. Następnie pozostałe orzechy wyspać…

Delikatne kokosowe babeczki

Składniki: 2 serki homogenizowane ½ szkl. śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 brzoskwinie 10 dag wiórków kokosowych Sposób wykonania: Serki oraz śmietanę zmiksować po czym dodać cukier, wiórki oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Całość dokładnie wymieszać po czym przełożyć masę do małych foremek. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z…

Deser orzechowo-czekoladowy

Składniki: 1 szkl. orzechów włoskich i klasowych 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżeczki wiórków czekoladowych 2 łyżki płynnego miodu bita śmietana rodzynki Sposób wykonania: Orzechy oraz miód utrzeć ze sobą po czym przełożyć do pucharków. Ułożyć grubą warstwę bitej śmietany. Posypać ją startą czekoladą oraz rodzynkami

Kuleczki w czekoladzie z orzechami

Składniki: 2 szkl. pokruszonego ciasta domowego 1 szkl. marmolady owocowej łyżka płynnego miodu ½ szkl. cukru 4 łyżeczki kakao 4 łyżeczki masła 50 g rumu posiekane orzechy Sposób wykonania: Do pokruszonego ciasta dodać miód oraz marmoladę, całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. W między czasie…