Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Oliwa z dodatkiem orzechów włoskich Iwony

Składniki: około 15 -17 zielonych  orzechów włoskich/ zebranych w lipcu/ ½ szklanki ziaren sezamowych ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzech y umyć, osuszyć i grubo pokroić. Ziarna sezamowe rozgnieść w moździerzu. Wszystko przełożyć  do wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek. Odstawić na około 1 miesiąc, w suche, chłodne i ciemne miejsce. Po…

Sałatka z buraków z orzechami

Składniki: 500 g buraków 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 3-4 gałązki kolendry kilka gałązek zielonej pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonym wrzątku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Następnie posiekane orzechy wymieszać z posiekanym czosnkiem, kolendra i octem winnym, przełożyć do buraków. Całość…

Surówka z cykorii z kiwi

Składniki: 4 cykorie 2 owoce kiwi 8 dag orzechów włoskich 2 pojemniki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną cykorie pokroić na paseczki, obrane kiwi pokroić w kostkę a orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem i polać…

Sałatka z buraków i śliwek

Składniki: 600 g małych buraków 200 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 300 ml majonezu 2 ząbki czosnku sól sok z cytryny Sposób wykonania: Buraki zalać woda i gotować około2  godzin po czym je odcedzić i obrać a gdy ostygną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie śliwki sparzyć wrzątkiem i dodać do buraków…