Składniki: ½ l oliwy z oliwek ½ szkl sezamu Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek wsypać ziarna sezamu. Całość przelać do butelki i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić oliwę i znowu przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Tag: oliwa z oliwek
Listy
Masło z orzechów arachidowych
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl orzechów ½ szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do orzeszków dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksować na gładkie masło. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.
Listy
Sos musztardowy z czosnkiem
by Olga Abramowicz • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Musztardę wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Winegrete z cebulką
by Julia • • 0 Comments
Składniki: 6 łyzek oliwy 2 łyżki octu winnego 1 cebulka dymka sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem winnym oraz drobno posiekaną dymką. Doprawić do smku solą, pieprzem oraz cukrem.
Listy
Oliwa z dodatkiem orzechów włoskich Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: około 15 -17 zielonych orzechów włoskich/ zebranych w lipcu/ ½ szklanki ziaren sezamowych ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzech y umyć, osuszyć i grubo pokroić. Ziarna sezamowe rozgnieść w moździerzu. Wszystko przełożyć do wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek. Odstawić na około 1 miesiąc, w suche, chłodne i ciemne miejsce. Po…